Kıdemli ve tecrübeli çevre yöneticileri
Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) yönetmelik kapsamındaki ürünlerden plastik poşetler için satış noktalarından, diğer ürünler için ise yurtiçinde piyasaya süren/ithalatçı gerçek veya tüzel kişilerden geri kazanım katılım payı alınmaktadır. Çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik düzenlemelerden biri olan Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Beyanı ile 2872 Sayılı Çevre Kanunun Ek 1 listesinde yer alan; ürünler ile ambalajlardan 01.01.2020 tarihi itibariyle geri kazanım katılım payı tahsil edilme zorunlu hale getirilmiştir. GEKAP 2872 sayılı kapsamında tanımlanan çevre görevlisi tarafından incelenip onaylanır.
Geri Kazanım Katılım Payı uygulamalarına yönelik beyan ve ödeme işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen ayrı bir sistem üzerinden ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar uyarınca gerçekleştirilmektedir.
GEKAP Beyan Adımları:
Kayıt
Bildirim
Beyan ve Ödeme
Onay
Kayıt Saklama.
Geri Kazanım Katılım Payı’na tabi ürünlerin/ambalajların belirlenmesi ile Beyanı’nın verilmesi, kontrolü, otomasyonu ve onayına yönelik çalışmalar 3’ er aylık periyotlarla 4 dönem olarak yapılmaktadır.
Tedarikçiler GEKAP kapsamında yükümlülük taşımamaktadır.
Yurtdışından direkt olarak alınan malzemelerin ambalajları ile yine yurtdışından ithal edilen ürünler GEKAP kapsamında beyannameye dahil edilmektedir.
İthalatta; yükümlülük ithalat tarihi itibariyle başlamaktadır. Yurtiçinde ürünün ambalajlanıp piyasaya arz edildiği tarih itibariyle yükümlülük başlamış sayılmakta.
Boş ambalajlar GEKAP kapsamında sayılmamaktadır. Boş ambalajlara ürünün doldurulup piyasaya sürülmesi ile GEKAP yükümlülüğü başlamaktadır.
Çevre Kanunu listesinde belirtilen ve geri kazanım katılım payı tahsil edilecek ürünlerin sadece Lastik, Akümülatör, Madeni Yağ, Bitkisel Yağ, Elektrikli ve Elektronik Eşya, Pil, ilaç için birincil ambalajları için (şişe, bidon, teneke kutu, kağıt, karton koli veya plastik sarmalı/kaplaması gibi) beyan edilip geri kazanım katım payı ödenmeyecektir.
İçeceklerin şişe ve kutuları ile bunların mantar, kapak, tıpa ve etiketleri birincil ambalaj tanımı için bütün olarak değerlendirilmektedir. Ancak beyannamede her malzeme türü için ayrı bildirimde bulunulur.
Elektrikli ve elektronik eşyanın katılım payı hesabında eşyanın net ağırlığı dikkate alınacaktır.
Bitkisel ve madeni yağların üretiminde hammadde olarak kullanılması durumunda, Yönetmelik gereği hammadde olarak kullanılan ürünün beyanı yapılacak ancak geri kazanım katılım payı ödenmeyecektir.
Piyasaya arz edilecek araçlar ile elektrikli ve elektronik eşyaların üretiminde orijinal eşya/parça olarak kullanılan ürünler için araç ile elektrikli ve elektronik eşyayı piyasaya sürenler tarafından beyan yapılır ancak bu ürünlerden geri kazanım katılım payı tahsil edilmez.
...
Kıdemli ve tecrübeli çevre yöneticileri
Güvenilir ve doğru hizmet
Geniş hizmet alanı